Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Setmana de l'Espai 2018

Dimecres, 3 d’octubre de 2018, a les 20 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència inaugural de la temporada 2018 / 2019
Què és la matèria fosca?

Què és la matèria fosca? Si no la veiem, com és que en podem parlar? Una revisió dels fonaments observacionals d’aquest concepte i l’estat actual del seu coneixement.
La matèria fosca representa  aproximadament un 80% de la matèria de l’Univers i és invisible als detectors habituals, i encara que la seva existència està àmpliament consensuada pels científics, no ha pogut ser encara detectada en laboratoris terrestres.

A càrrec de Xavier Luri Carrascoso, doctor en Física i investigador de la Universitat de
Barcelona, és professor titular del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB, membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), membre del Gaia Science Team, l'òrgan científic assessor de l'Agència Espacial Europea (ESA),  i director de l’ICCUB, Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona.





















Del 3 al 18 d’octubre, de 2018
Inauguració: dimecres, 3 d’octubre a les 19 h
Viatge cap a l’univers fosc

El cel nocturn és ple d’imatges espectaculars que atrauen la nostra mirada i ens fan volar la imaginació. Tot i això, allà fora hi ha molt més del que podem veure, molt més per descobrir.
L'exposició itinerant "Viatge cap a l'univers fosc" proposa un recorregut per les fascinants fronteres de la cosmologia i la gravetat, que van des de la matèria fosca i l'energia fosca, als forats negres i les ones gravitacionals.

Exposició cedida per ServiAstro. Universitat de Barcelona.




















Dimecres, 10 d’octubre de 2018, a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
El primer mapa 3D de la Via Làctia

La Via Làctia, la galàxia on vivim, és en contínua interacció amb les galàxies del seu voltant, bé sigui per les forces que ens exercim les unes a les altres, bé sigui perquè engolim les galàxies més menudes. Com ha sigut aquest procés ? S'ha acabat ? Continua ? Quin és el futur de la Via Làctia ? La missió Gaia de l'Agència Espacial Europea vol respondre aquestes preguntes. Per a això, ha publicat el primer mapa 3D amb 1300 milions d'estrelles de la Via Làctia. Les posicions i els moviments ens permeten de reconstruir la història de la Via Làctia.

A càrrec de Carme Jordi Nebot, doctora en Física per la Universitat de Barcelona,professora del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB, membre de l'Institut de Ciències del Cosmos i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. 
Ha participat en missions espacials com Hipparcos i INTEGRAL i actualment participa de ple al projecte Gaia. És membre del Gaia Science Team, l'òrgan científic assessor de l'Agència Espacial Europea (ESA)