Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Setmana del Cervell 2017





SETMANA MUNDIAL DEL CERVELL 2017
Activitats de Pessics de Ciència a l'Hospitalet
del 13 al 16 de març de 2017



Des de l'any 2012, cap a la segona setmana del mes de març,  col·laborem  amb una programació especial a la Setmana Mundial del Cervell (Brain Awareness Week BAW) és la campanya mundial per augmentar la consciència pública sobre els avenços i beneficis de la investigació del cervell . És una iniciativa de la fundació DANA, amb seu a Nova York, que uneix els esforços d’universitats, hospitals, grups de defensa dels pacients, associacions professionals, agències governamentals, organitzacions de serveis i altres associacions.http://www.dana.org/BAW/



Dilluns, 13 de març de 2017, a les 19 h.
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Cervell, cognició i proteïnes.

En aquesta xerrada explicarem com funciona el cervell, entendrem el concepte de cognició i, utilitzant la síndrome de Down com a fil conductor, els trastorns cognitius des d'un punt de vista funcional a través de les proteïnes. També coneixerem la complexitat, la biologia de sistemes i les tècniques que s'utilitzen per a mesurar les proteïnes.

A càrrec de Mireia Ortega Crespo, llicenciada en Bioquímica, investigadora predoctoral en Neurobiologia i Biologia de Sistemes al Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.
















Dimarts, 14 de març de 2017, a les 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Com el cervell aprèn, recorda i oblida

L’aprenentatge i la memòria són dos processos estretament lligats que originen canvis adaptatius en el comportament dels organismes. L’aprenentatge és possible gràcies a les complexes modificacions estructurals i funcionals que es produeixen al cervell
Què passa al cervell quan aprenem? Quins tipus de memòria tenim i per a què serveixen? Què i com recordem? Podem esborrar els records indesitjables? Com podem afavorir els processos d’aprenentatge i memòria?

A càrrec d’Ignacio Morgado. catedràtic de Psicobiologia de l’ Institut de Neurociència en la facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.



















Dimecres, 15 de març de 2017,  a les 12 h.
Biblioteca Tecla Sala
Conferència
Què passa al cervell perquè les drogues siguin addictives?

Una droga és una substancia que pot modificar el pensament, els sentiments i les emocions de la persona que en consumeix. Les drogues tenen la capacitat de canviar el comportament i, en definitiva, la manera de ser.
Veurem com les drogues actuen sobre el còrtex cerebral i el sistema límbic, relacionat amb la memòria, l’aprenentatge i les respostes emocionals.

A càrrec de Rafael Maldonado, catedràtic de farmacologia, departament de Ciències Experimentals i de la Salut, Universitat Pompeu Fabra.

Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.







Dimecres, 15 de març de 2017, a les 19 h
L’Oncle Jack
Beer/Xerrada
Veritats i mentides sobre el cervell

Parlar del cervell sembla que estigui de moda, perquè tothom en parla, però tot el que es diu és veritat? Algunes afirmacions sobre el seu funcionament s’han convertit en mites, que cal revisar: el cervell gasta més de la meitat de l’energia del nostre cos, les neurones es moren i no se’n regenera de noves, només utilitzem el 10% del nostre cervell, etc.
En l’ambient distès d’un bar, i assessorats per especialistes en neurociència, podrem aclarir tots aquests dubtes i aprendre molt més sobre el nostre cervell i com treballa.
L’activitat estarà conduïda i dinamitzada per Brain and beer Barcelona, una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la divulgació de la neurociència i la promoció de la creació de xarxes entre els neurocientífics joves.

Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.






















Dijous, 16 de març de 2017, a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep
Projecció
¡Olvídate de mí!

USA 2004 (1h 48min)
Dirigida per Michel Gondry, amb Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst
Guanyadora d’un Oscar al millor guió original el 2005, d’un BAFTA 2005 al millor muntatge i millor guió original, a més a més de 33 premis més.

Després d'una relació molt problemàtica amb la seva exparella i d’una ruptura molt dolorosa, la Clementine es posa en mans d'un especialista capaç d'esborrar tots els records.
Quan el Joel descobreix que la  Clementine ha fet que esborrin de la seva memòria tots els records de la seva relació, desesperat, es posa en contacte amb el creador del procés, el Dr. Howard Mierzwiak, perquè esborri la Clementine de la seva memòria. Però quan els records del Joel comencen a desaparèixer de sobte redescobreix el seu amor per ella i des del racó més profund del seu cervell, intenta aturar el procés.

També es projectarà el comentari de José Manuel Fernandez Fernández, doctor en Biologia (neurociència) i professor agregat al Laboratori de Fisiologia Molecular del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra.

Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.