Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Setmana del Cervell 2016

Entre el 14 i el 20 de Març se celebra la Setmana Mundial del Cervell. Es tracta d’una campanya mundial per augmentar la consciencia pública sobre els avenços  i beneficis de la investigació del cervell.





Dilluns, 14 de març, de 2016, a les 18 h
Biblioteca de Bellvitge
Conferència
Neuroeducació: educar amb cervell

La neuroeducació és una nova disciplina científica que intenta configurar els aprenentatges de manera que encaixin millor al cervell, a les seves característiques i al seu ritme de maduració. O, dit d’una altra manera, és una nova visió de l’ensenyament i dels processos d’aprenentatge basada en el cervell.
Els estudis científics demostres que l’emoció, l’esport, la sorpresa i l’experimentació són alguns dels ingredients necessaris per sumar coneixements.

A càrrec de David Bueno, professor de genètica del UB, especialitzat en formació del cervell i divulgador científic.















Dimarts, 15 de març, de 2016, a les 18 h
Auditori Barradas
Projecció:
Inside Out (Del Revés)
Pete Docter, Ronnie Del Carmen. 2015

L’acció de la pel·lícula se situa dins el cap de la Riley, una nena d’onze anys que ha d’adaptar-se a un nou entorn arran d’un canvi de domicili dels seus pares. Les seves emocions s’encarreguen de guiar-la i mantenir vius els seus records. La Joia, la Tristesa, la Por, l’Ira i el Fàstic uniran les seves forces per tal que la Riley deixi d’enyorar la seva anterior vida i aconsegueixi gaudir de la seva nova realitat i, a poc a poc, la Riley començarà una nova etapa en la seva vida.
Però a banda de les emocions, per la pel·lícula hi passen la memòria i els records, la personalitat, els somnis o el subconscient.
Del revés a més a més d’oferir un munt de tècniques d’animació, és una pel·lícula intel·ligent, divertida i molt dinàmica, carregada de contingut que admet molts nivells de lectura.









Dimecres, 16 de març, de 2016, a les 12 h
Biblioteca Central Tecla Sala
Conferència
El cervell dels adolescents

Inici del formulari
Adolescents: què els passa pel cap? 
Els avenços neurocientífics ajuden a comprendre millor el cervell dels joves 1 / 1
i permeten entendre millor algunes de les seves actituds i reaccions. 
El cervell dels adolescents és inestable pels ràpids canvis que suposa el pas del cervell infantil a l’adult. El cervell es reordena, unes àrees creixen i les altres disminueixen mitjançant una espècie de poda de les connexions entre neurones. 
A càrrec de Mara Dierssen, doctora en Neurobiología i investigadora  del Centre de Regulació Genòmica. PRBB Barcelona








Dimecres, 16 de març, de 2016, a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Memòria i cervell. Som el que recordem?


La memòria és una facultat psíquica a través de la que retenim i recordem el passat, i que podem recuperar quan ens sigui necessari; una funció cognitiva considerada com a una de les més importants de l’ésser humà.
És però, una funció que requereix una sèrie de sistemes complexos interconnectats .
No hi ha una sola memòria, sinó un conjunt de memòries: immediata, a curt termini, a llarg termini, implícita, explícita, etc.
Avui en dia es coneixen amb certa exactitud les àrees del cervell en les que funcionen els diferents tipus de memòria.
A càrrec de Maria Martinez de Lagran, neurocientífica, investigadora del Centre de Regulació Genòmica. PRBB Barcelona















Dijous, 17 de març, de 2016, a les 17.30 h
Biblioteca Can Sumarro
Conferència
Cervell i Emocions

En els éssers humans, l'emoció es considera un estat de l'organisme amb diferents formes de manifestació: En general, podem dir que les emocions són disposicions amb una base neural que faciliten la posada en marxa de reaccions apropiades als esdeveniments que tenen lloc i tenen una importància biològica per a l'individu, la qual cosa permet una resposta que en faciliti l'adaptació a les demandes de la situació que generalment resulta canviant. Les emocions es poden distingir segons la seva naturalesa i els seus elements de comportament respecte a un estímul. 
En el nostre cervell, l’amígdala i el còrtex prefrontal són les zones encarregades de processar les respostes de les emocions.

A càrrec de Mònica Vallez, Dra. en Psicologia i neuropsicologa. Coordinadora de la unitat de TLP de l' Hospital Duran i Reynals.